STROKOVNA EKSKURZIJA V PREKMURJE

Dne 05.06.2017 se je nekaj članov našega društva udeležilo strokovne ekskurzije v Prekmurje, ki jo je organiziralo Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele Krajine.

Najprej smo si ogledali Ekološko posestvo Korenika v Šalovcih na Goričkem. Prepoznavna je po tem, da je že pred leti kot primer dobre prakse uvedla socialno podjetništvo. Med drugim so pri njih zaposleni invalidi in osebe iz drugih družbeno ranljivih skupin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kmetiji so nas popeljali po posestvu, ogledali smo si njihov zeliščni vrt, sušilnico sadja in zelišč, rastlinjak, gospodarsko poslopje in vse drugo kar se na posestvu nahaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po končanem ogledu so nam postregli kosilo, pripravili so nam okusne domače dobrote.

Nato smo se zapeljali do vasi Dolenci do  kmetije Mali raj, ki stoji na obrobju Goričkega že prav blizu madžarske meje. Na kmetiji pridelujejo žitarice, ajdo, buče in bučno olje. Imajo več kot 160 domačih živali, predvsem ovc in koz. Našo pozornost pa so pritegnile alpake z očarljivimi očmi in hecnimi prvimi zobmi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leta 2012 so na kmetiji zgradili sodobno sirarno, sir pa pridelujejo iz polnovrednega mleka. Sledila je tudi degustacija sirov pridelanih na njihovi kmetiji.

Kot zadnje smo si ogledali še ekološko-biodinamično vinarstvo Šuman. Vinar je naredil kratko predstavitev kmetije in sledila je pokušina vin, ki jo je vinar popestril s prav izjemno predstavitvijo vsakega posameznega vina .

 

 

 

 

 

 

 

Pred odhodom domov so se redki posamezniki povzpeli na Zagoriški razgledni stolp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polni vtisov smo se vračali domov, navdušile so nas zgodbe ljudi, njihova vnema, prizadevanja in zavzetost. Vse skupaj je bilo začinjeno še z lepim vremenom in lepotami narave.

Veselimo se že naslednje ekskurzije.