Ekološka kmetija Zupan

Naša kmetija se nahaja v Gorenji vasi pri Šmarjeti v Občini Šmarješke Toplice na nadmorski višini 200 m. S kmetovanjem so se ukvarjali že naši predniki. V preteklosti je bila kmetija glavni vir preživetja, kasneje pa so starši odšli v službo in je kmetija ostala pomembna zaradi samooskrbe s hrano.  

Na kmetiji živimo tri generacije. Razširjeno družino sestavljajo ata Rafko in mama Martina, sin Gregor z ženo Nino,  ter otroci Sara, Aljaž in Brina. Z možem  oba hodiva v službo, prosti čas pa namenjava skrbi za kmetijo. Z letom 2007 je kmetijo od očeta prevzel sin Gregor. Z novo generacijo pa so se začele tudi spremembe. V letu 2015 smo se vključili v ekološko kontrolo, saj želimo pridelovati zdravo hrano.

Trenutno se učimo tudi biodinamičnega kmetovanja. Strmimo k trajni rodovitnosti zemlje, zmanjševanju škodljivcev z naravnimi preparati in pridelovanju kakovostnih živil. Imamo samooskrbno mešano kmetijo in naš cilj si je v prvi vrsti pridelati raznovrstno hrano.  Viške pridelkov  tudi prodamo. Kmetija obsega 7 ha zemlje. Od tega je 3 ha njivskih površin na katerih pridelujemo žita (pšenica, pira, pšenica horasan, ječmen), ajdo, krompir, sončnice, česen, fižol,…  1 ha imamo ekstenzivnega sadovnjaka, kjer imamo posajeno raznovrstno sadje in jagodičevje. 3 ha pa je tudi gozda. Poskušamo si pridelati čim več lastnih semen in vzgojiti sadike. Imamo rdeče in belo vino iz ekološko pridelanega grozdja, saj obdelujemo 1000 trsov. Na kmetiji živijo še pujski pitanci, kokoši nesnice, piščanci, kuža in dva mucka

Nosilka kmetijske dejavnosti: Nina Zupan

Gorenja vas pri Šmarjeti 13

8220 Šmarješke Toplice

Tel: 040 504 180 (Nina) in 040 917 430 (Gregor)

Kontakt: ekokmetijazupan@gmail.com